Başta çok ortaklı girişimler olmak üzere hisse devrinde kolaylık sahibi olmak isteyen kişilerin tercih ettiği anonim şirketler diğer şirket türlerine nazaran daha özgür ve hızlı gelişebilir bir yapıya sahiptir. Kendi içerisinde çeşitli vergi avantajlarını da bulundurması kaynaklı anonim şirket nasıl kurulur, şartlar neler ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.
Anonim şirketler genellikle kapsamlı girişimler için tercih edilir ve tavsiye edilen de tam olarak budur. Girişimciler adına sağladığı itibar ve çeşitli vergi avantajları anonim şirketlerinin tercih edilmesindeki en önemli sebepler olarak öne çıkmaktadır.
Anonim şirket kurmak için mutlaka bir mali müşavir ya da danışman ile çalışma zorunluluğu yoktur. Kişiler talep etmesi halinde kendi başına da tabii ki anonim şirketini kurabilir. Fakat ek maliyetlerle yüzleşmemek, eksiksiz ve hızlıca süreci tamamlamak için tavsiye edilen bir mali müşavir ya da muhasebeci ile çalışılmasıdır. Anonim şirket kurmanın 11 adımı bulunmaktadır, aşağıda her adım yer almaktadır.
Anonim şirket kurmaya karar verdikten sonra verilmesi gereken ilk karar şirket kuruluşu sırasında bir muhasebeci ya da mali müşavirle çalışılıp çalışılmayacağıyla ilgilidir. Eğer bir muhasebeci ya da mali müşavirle çalışılacaksa henüz işin başında tecrübe sahibi kişileri araştırmak ve kendileriyle iletişime geçmek iyi bir tercih olabilir.
Anonim şirketler muhasebe ve kuruluş prosedürleri bakımından karmaşık şirketlerdir, bu nedenle eğer ilk defa şirket kuruluyorsa ve bu şirket de anonim şirket olacaksa bir muhasebeci ya da mali müşavirle çalışmanın önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek gerekir.
Mali müşavir ya da muhasebeci ile çalışanların bu adımdan sonrasını takip etmesi gerekmez, çünkü kendileri adına danışmanları tüm bu süreci tamamlayacaktır.
Şirket kuruluşunun ilk adımında kişilere gerekli olacak en önemli bilgi ve belgeler şu şekildedir:
Şirket ortaklarına ait:
Kurulması planlanan şirkete ait:
Anonim şirketler için sermaye taahhüdü en az 50 bin TL olmalıdır.
Kurulması planlanan şirketin bilgi ve belgelerin tescil etmek adına öncelikle MERSİS kaydı yapılması gerekmektedir. MERSİS kaydı için mali müşavirlere talepte bulunmak gereklidir. Şirket ana sözleşmesi içerisinde yer alması gereken konular şunlardır:
Şirket ana sözleşmesinin hazırlanmasının hemen ardından tüm bilgi ve belgeler MERSİS sistemine aktarılmaktadır. İşlemin son adımında kayıt numarası oluşturulmakta ve bu numara şirket kuracak kişiye teslim edilmektedir. Bu numara en kısa süre içerisinde notere götürülmeli ve 5 ana sözleşme ortağı tarafından imzalanmalıdır. Notere gidildiğinde şirket kuracak kişinin Ticaret Sicil Memurluğu’na ileride iletmesi gerekecek olan tescil talepnamesini de temin etmesi gerekir. Ek olarak vergi dairesine işe başlama bildirimi için iletilmek üzere kimlik sureti de yine noterden alınmalıdır.
Anonim şirkete atanan müdürün tüzel kişilik sahibi olması da mümkündür. Eğer tüzel bir kişilik müdür olarak atanacaksa bu tüzel kişiliği temsil etmeye yetkili gerçek kişinin adı, soyadı, uyruğu, TC kimlik numarası bilgisi de paylaşılmalıdır.
MERSİS kaydı yapılan bir şirketin kuruluşu sırasında gerekli olacak bilgileri geçici olarak temin etmesi de mümkündür. MERSİS kaydı yapıldıktan sonra oluşan numaralardan birisi de potansiyel vergi numarasıdır. Potansiyel vergi numarası kuruluşla ilgili olan tüm işlemler yapıldıktan sonra şirketin gerçek vergi numarası olacaktır, ancak şirket kurulana kadar ismi potansiyel vergi numarasıdır.
Potansiyel vergi numarası ve noterden temin edilen belgelerle birlikte herhangi bir bankaya giderek hesap açılışı yapılabilir. Hesap açılışı sermaye taahhüdünün yerine getirilebilmesi adına gereklidir. Bu hesaba yatırılan sermaye banka tarafından bloke edilecek ve şirket kurulduktan sonra blokesi kaldırılarak tekrar nakit olarak çekilebilecektir.
Sermaye taahhüdü yerine getirildikten ve banka hesabı blokelendikten sonra ticaret odasına gidilmeli ve şu belgeler ibraz edilmelidir:
Bu belgeler ibraz edildikten sonra ticaret odasından tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi alınabilmektedir.
2018’in Mart ayında bir değişikliğe gidildi ve ticaret odasının şirketin defter-i kebir, yevmiye defteri, envanter defteri, yönetim kurul karar defteri, ortaklar pay defteri, damga vergisi defteri gibi önemli defterleri tescil edip şirket yetkilisine vermesine karar verildi. Dolayısıyla başvurunun tamamlanması sonrasında bu defterler de temin edilecektir.
Ticaret odasıyla ilgili işlemlerin tamamlanması sonrasında şirket kurulmuş olacaktır. Alınan belgelerle birlikte imza sirkülerini çıkarılabilir. İşlemin bu aşamasında bir muhasebeci seçilmeli ve şirketin vergi dairesi ya da sigorta gibi prosedürlerini yerine getirmek için kendisine vekaletname verilmelidir.
Ticaret odası kaydının yapılması ve imza sirkülerinin alınmasını takiben bu belgelerin vergi dairesine iletilmesi gerekmektedir:
Bu belgelerin ibraz edilmesi sonrasında vergi dairesinin görevlendirdiği bir memur 3 gün içerisinde bilgilerin doğruluğunu kontrol atmak için şirketi kontrole gider ve rapor düzenleyip şirket yetkilisinin imzasını alır.
Hangi konuda faaliyet gösteriliyorsa ilgili olduğu meslek odasına kayıt olunabilmesi adına oda başvuru formu, ticaret sicil gazetesi kaydı, noter onaylı ana sözleşme, şirket ortaklarının kmlik suretleri ve ikametgah belgeleri ile birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.
Son olarak belediye işlemlerini de yapmak gerekir. Anonim şirketlerin bağlı olduğu belediyeye başvurarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı çıkarması gerekmektedir. Bu taleple belediyeye başvuru yapıldığında çevre ve temizlik vergisinin yatırılması gerekmektedir.
Bu prosedürün de tamamlanması sonrasında işletme her açıdan tamamıyla kurulmuş demektir ve ticari faaliyetine başlayabilir. Eğer işlemler doğru şekilde efor sarf ederek yapılırsa ortalama 3-5 gün içerisinde anonim şirket tümüyle kurulmuş olur.
Tek ortaklı ve tek müdürlü bir anonim şirketin kuruluş maliyeti mali müşavirlik ücreti de dahil olmak üzere toplamda 3 bin TL’ye takabul etmektedir. Sermaye taahhüdü prosedürler sonrasında geri alınabilen bir bloke olması kaynaklı maliyet olarak tasvir edilmemelidir. İlave her ortak için maliyetlere 150 TL, ilave her müdür için maliyetlere 250 TL ekleme yapılmış olur.
Şirket Adına Kredi Çekmek İçin Şirket Kaç Yıllık Olmalı konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…