Sponsorlu

250 Bin Düve Projesi Destek Şartları Nelerdir ve Tüm Detaylar

Sponsorlu

Son dönemlerde hakkında en çok konuşulan sektör hiç şüphesiz hayvancılık sektörü. Et ve süt ürünlerinin fiyatlarının giderek artması karşısında çeşitli projeleri hayata geçiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz gün bir duyuru daha yaptı. 500 bin anaç koyun ve 250 bin düve için gerekli protokollerin imzalandığını duyuran bakanlık kısa süre içerisinde desteklerin verilmeye başlayacağını belirtti.

Bu kapsamda 250 bin düve projesi şartları nelerdir ve tüm detaylar gibi çeşitli konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

250 bin Düve Projesi

Geçtiğimiz dönemde et ithal etmek durumunda kalan bakanlık, hem üreticilerden hem de tüketicilerden oldukça ağır eleştiriler almıştı. Yıllardır çözülmeye çalışılan hayvancılık sektörüne özgü sorunların kapasite kaynaklı olduğunu belirten bakanlık 500 bin anaç koyun ve 250 bin düve projesi ile bu sorunun üstesinden gelineceğini duyurdu.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım İşletmeleri (TİGEM) ve Ziraat Bankası arasında imzalanan protokol sayesinde çiftçilere ciddi oranlarda destek verilecek.

Protokolün imzalanması adına düzenlenen programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, bir önceki Cumhurbaşkanı-Çiftçi buluşmasında bu projenin müjdesinin zaten verildiğini bugün itibariyle hayata geçirildiğini söyledi.

Bu proje sayesinde üreticilerin gelirlerinin ciddi oranda artacağını belirten Fakıbaba, arzın artması kaynaklı et ve süt ürünlerinin fiyatlarının ucuzlayacağını dolayısıyla tüketicilerin de bu durumdan kazançlı çıkacağını söyledi.

Başvuru Şartları

İlgili kredi desteğinden yararlanabilmek için mutlaka Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olunması gerekmektedir. Tarım kredi kooperatifi ortaklarının değerlendirme sonrasında olumlu yanıt alabilmesi için:

  • 2 Nisan 2018 öncesinden beri hayvancılıkla uğraşıyor olması,
  • En az 15 hayvanın rahatlıkla yetiştirilebileceği bir ahıra sahip olması,
  • Söz konusu ahırın bulunduğu yerde ikamet ediyor olması,
  • Kredi kullanımından ya da devlet desteklerinden yasaklı olunmaması gerekmektedir.

Başvuru Tarihi ve Prosedürleri

Kredi  başvurusu yapmak ve ilgili destek paketinden yararlanmak isteyen çiftçilerin 24 Nisan 2018 gününden itibaren talepte bulunması mümkündür. Başvurular için ilk duyuruda belirtilen son tarih 7 Mayıs 2018 olarak açıklanmıştır.

Başvuru şartlarına ilişkin değerlendirme ilk celsede yapılacaktır. Dolayısıyla ilk celsede başvuru şartlarını yerine getiremediği anlaşılan kişilerin yaptığı başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

2 Nisan 2018 tarihinden önce hayvancılık yaptığı halde Tarım Kredi Kooperatifi üyesi olmayan kişiler kredi başvurusu öncesinde ikamet ettiği yere en yakın Tarım Kredi Kooperatifine başvuru yaparak üye olabilir. Başvuru prosedürleri için de Tarım Kredi Kooperatifleri’ne gidilmesi gerekmektedir.

Başvurular Nasıl Değerlendirilir

Başvurular öncelikle Tarım Kredi Kooperatifi’nin belirlediği şartlar kapsamında ön değerlendirmeye alınır. İlgili şartları yerine getirdiği anlaşılan üreticiler bir sonraki adımda Ziraat Bankası tarafından değerlendirilir ve kredi tahsisi iki değerlendirme sonrasında gerçekleşmiş olur.

Ziraat Bankası, işletme kapasitesinin 15 başa tamamlanabilmesi için:

  • Damızlık gebe düve satın almak isteyenlere 7 yıl vadeli yatırım kredisi,
  • Yem satın alacaklara 18 ay vadeli işletme kredisi tahsis etmektedir.

Tahsis edilecek 7 yıl vadeli gebe düve kredisinin ilk iki yılı için ödeme yapılmaz, 2’nci yıldan itibaren 60 eşit taksitle ödeme gerçekleştirilir.

Gebe Düve ve Yemin Satın Alınabileceği Yerler

Üreticiler Ziraat Bankası aracılığıyla temin ettikleri kredilerle Tarım Kredi Kooperatifleri’nin teslim edeceği hayvanları satın alabilmektedir. Yine yem tedariği de Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla yapılacaktır.

Hangi Hayvanlar Satın Alınabilir

Satın alınabilecek ırklar simental, holstein, esmer (montafon) ve montbeliard olarak açıklanmıştır.

Desteğe Ek Teşvikler

Kredi desteğine ek olarak yatırım ve işletme kredisinden yararlanan üreticilere veterinerlik hizmeti, aşı ve küpeleme hizmeti, hayvan hayat sigortası imkanı da sağlanmaktadır. İlgili teşvikler için yapılması gereken ödeme Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TARSİM aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

Gerekli Belgeler

  1. İkametgah belgesi,
  2. SGK hizmet dökümü, (başvurudan önceki 5 gün içerisinde alınmış olmalı)
  3. ÇKS belgesi,
  4. Hayvancılık işletmesi tescil belgesi,
  5. Hayvancılık işletmesi kapasite raporu,
  6. Geçmiş dönemlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tahsis ettiği hibelerden yararlanılıp yararlanılmadığını ispatlayan belge, (Tarım il ya da ilçe müdürlüğünden alınabilir)
  7. Şehit, gazi yakını olunduğunu ya da bakmakla yükümlü engelli veya aile bireyi olduğunu gösteren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan alınmış belge.

Destek Miktarı

7 Mayıs 2018 tarihinde kadar yapılan başvuru sonrasında kredi tahsisine hak kazanan üreticilerin ihtiyaçlarına göre kredi kullanabileceği belirtildi. Yani kredi miktarı çeşitli sebeplerle diğerlerinden daha yüksek ya da daha düşük olabilir, bunun değerlendirmesi Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yapılacak. Fakat yapılan açıklamalarda ortalama kredi tahsisinin 100 bin TL civarında olacağı belirtildi.

250 bin duve projesi destegi sartlari

Bu Destek Niye Veriliyor

İlgili desteğin verilme amacı atıl kapasitenin yok edilmesi. Yani en az 15 hayvanın rahatlıkla yetiştirebileceği bir ahırı olan fakat bu ahırı dolduramayan çiftçiler bu destekten yararlanarak hayvan sayısını 15’e çıkartabilecek. İlgili destek ne kadar hayvana ihtiyaç duyulduğuna bağlı olarak bir maliyet ortaya çıkaracak ve kredi kooperatifi ile Ziraat Bankası da bu maliyeti çiftçi adına karşılayacak.

Bakanlık, bu destek programı sayesinde tam kapasite kullanımına ulaşılmasını amaçlıyor.

Üst Sınır Ne Kadar

Üst sınır üretici bazında değil program bazında belirlendi. Bu kapsamda programa katılan kişi sayısından bağımsız olarak destek sayesinde 250 bin düve, 500 bin anaç koyun satın alınmış olacak. Bu rakamlar Türkiye geneli için belirlenen üst limitlerdir.

Sitemizde daha önceden yayımlamış olduğumuz Hayvancılık Yapmak İsteyenler İçin Hibe Kredi Başvurusu Süreci konulu yazımızı da okuyabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021