Her ne kadar ülke olarak tarım ülkesi olsak da maalesef bu potansiyelimizi tam olarak kullandığımızı söyleyemeyiz. Ancak son dönemde tarım alanındaki girişimcilerin sayısının epey arttığı da bir gerçek. Tarım alanında girişimlerd ebulunmayı düşünen okurlarımız için; bu yazımızda 10 adımda tarım ihracatı nasıl yapılır sizlere adım adım anlatmaya çalışacağız.
Tarım ihracatının yapılabilmesi için bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi, bazı belgelerin alınması, bir takım oda üyelikleri, kurumsal kimlik, vs. gibi gereksinimler bulunmaktadır. Tarım ihracatı nasıl yapılır öğrenmek istiyorum diyenlerin, aşağıda yer alan 10 adımlık rehberi sırasıyla dikkate alması ve buna göre planlamalarını yapması gerekir.
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, birkaç uzman personelle pazarlama ve operasyon işlemlerini yapabilir.
Rusya gibi bazı ülkelerde İngilizce yeterli düzeyde kullanılmadığından
o ülke dilini bilmek önemlidir.
İhracata yeni başlayak bir işletme tecrübeli personele ve İhracat Danışmanına ihtiyaç duyacaktır.
Bunun için hedef pazarlar cok dikkatli ve detaylı incelemelidir. Özellikle, yasaklı ürünler, belli standat ve belgeye bağlı ürünler araştırılmalıdır. Ürün fiyatı için hedef ülke ihracat rakamları, ürün performansı, başka ülkelerin ihracat bilgileri bu konuda ışık tutacaktır. Ayrıca, gümrük vergisi, kotalar, varsa devletler arası özel anlaşmalar bilinmelidir. Ülkemizin ihracata yönelik vergi indirimleri, tesvikler, destekler incelerek en uygun fiyat tespit edilmeli.
Bu adımda kime satış yapılacağı, özelikleri belirlenir. Pazar araştırmasına geçmeden önce müşterilerinizin kimler olduğunu net olarak belirlemeli, profillerini çizmelisiniz. Hedef kitle profili belirlenirse, pazar araştırması için doğru kaynak sağlanmış olacaktır.
Ürün hangi ülkelere ve nasıl satılacak? Bu konuda bize yardımcı olacak kaynak, ülke raporlarıdır. İhracatçı Birlikleri ülke raporları takip edilmelidir. Hedef pazarın, güncel tablosu için saha çalışmasına başvurulabilir. Muhtemel müşterilerimizle görüşmeler yapmak çok isabetli olacaktır.
Rakiplerimizi, fuar ziyaretleri ve saha çalışmaları ile öğreneceğimiz yeni bilgilerle daha iyi tanımalıyız.
Bir plan çerçevesinde, ihracat destek ve teşvikleri çok iyi incelenmiş olarak, ürün hedef ülkelere pazarlara, müşterilere ulaştırılacaktır.
Bir müşteri portföyü oluşturmak, sürekli ve sıcak bir iletişim içinde olmak, hedef kitlemizi, potansiyel müşterilerimizi gerçek müşterileriler olarak kazanmak gerekir
Ürün, müşteriye hangi teslim ve ödeme şekli ile ulaştırılacağı, ürün fiyatı, Teklif Mektubu, proforma fatura, nakliyenin nasıl olacağı hususlarıdır.
Satış işlemi ile ilgili gerekli faturalar, belgeler hazırlanır.
Gümrük çıkış işlemleri yapılır. Sevkiyat tamamlanır. Satış yapıldığı için ihracat bedeli alınır. Ürünün ihracat işlemi böylece tamamlanmış olur.
Tarım ihracatı söz konusu olduğu için burada bazı zorunlu belgeler hakkında bilgi vermek yerinde olacaktır.
Bu belge işleme tabi tutulmamış bitkisel ürünleri ihracatında isteniyor. Fiziksel olarak işlem görmüş bitkisel ürünlerde Bitki Sağlığı Sertifikası istenmemektedir.
Bu sertifika Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerinden alınır.
Bütün tarım ürünleri için işlem görüp görmediğine bakılmaksızın ilgili ülkenin talebi doğrultusunda Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir.
Fındık, Antep fıstığı, kuru incir ve bunlardan elde edilen ürünler, eğer AB ülkelerine ihraç ediliyorsa Sağlık Sertifikası ve Aflatoksin Analiz Raporu zorunluludur. Söz konusu belgeler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenir.
Eğer Kanada, ABD ve Avustralya’ya çekirdeksiz kuru üzüm ihracı söz konusu ise, kurşun kalıntısı ve pestisite ili ilgili analiz raporu zorunludur. Bu rapor İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsü veya İzmir Tarım İl Müdürlüğü ya da Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi Laboratuvarı’ndan alınabilir.
AB’ne doğa mantarı ihracatında zorunlu olmak üzere, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca radyasyon analizi yapılmakta ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından radyasyon limitini gösteren bir sertifika verilmektedir.
Rusya’ya yapılacak yaş meyve sebze ihracatı ile ilgili Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir. Bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurmak gerekiyor.
Ülke ve ürün bazında farklılıklar bulunmakta olup, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenmektedir.
Bu belge Ticaret Bakanlığının Ürün Denetmenleri Grup Başkanlıklarından alınmaktadır.
Ticaret Borsası tarafından düzenlenmektedir.
Yazımız içeriğinde tarım ihracatı nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmeli gibi bilgilere yer vermeye çalıştık. Yine benzer bir konuda hazırlamış olduğumuz ve çiftçilere devlet tarafından verilen desteklerden olan Faizsiz Çiftçi Kredisi Nedir Nasıl Alınır konulu içeriğimizi de okuyabilir, alternatif bilgiler de edinebilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…