Varlık Yönetim Şirketleri’nin (VYŞ) yaptığı işi en basit mantıkla tanımlamak gerekirse borç satın aldıklarından söz edilebilir. Şöyle ki banka ya da finans kuruluşlarının tahsil edemediği borçlar ihale ya da farklı bir anlaşma neticesinde varlık yönetim şirketlerine devredilir, varlık yönetim şirketleri de söz konusu borcu hukuki sınırlar içerisinde kalarak yapılandırmaya ve daha uzun vadeye yaymaya çalışır.
Ülkemizde faaliyet gösteren 12 varlık yönetim şirketi vardır ve 2006 yılında yapılan bir düzenleme ile varlık yönetim şirketlerinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) ya bağlı olarak faaliyetlerine devam etmesi kararlaştırılmıştır. Bu şirketler sırasıyla:
Varlık yönetim şirketlerinin isimlerini bilmek ya da aşina olmak ileride yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmekte işe yarayacaktır. Çünkü yaşanan mağduriyetler genel itibariyle faaliyette olan varlık yönetim şirketlerinin bilinmemesinden, itibar edilmemesi gereken şirketlere itibar edilmesinden kaynaklanıyor.
Bankalar 2 yıl süresince tahsil etmeye çalıştığı borcu halen tahsil etmeyi başaramadıysa bu borcu diğerleriyle birlikte varlık yönetim şirketine devretmeye çalışır. Çünkü varlık yönetim şirketleri tahsil edilmemiş borcun % 30’u civarında ana para teklifinde bulunur ve dolayısıyla borç satın almış olur. Bu devir işleminden sonra banka ile tüketici arasında hukuki ya da finansal anlamda bir bağ kalmaz, tüketicinin muhatap olacağı kurum artık varlık yönetim şirketidir.
Varlık yönetim şirketine borcun nasıl devredildiğine ilişkin yapılacak örneklemeler sınırsızdır, bu nedenle en bilindik yöntem olan ihale konusuna değinilecektir. Şöyle ki banka, geçmişten gelen tahsil edilmemiş borçlar ile ilgili bir ihale açar ve varlık yönetim şirketleri de bu ihaleye katılır, söz konusu ihalenin konusu tahsil edilememiş borçlardır ve varlık yönetim şirketleri bu borçlar için tekliflerini sıralar. En yüksek teklifi veren varlık yönetim şirketi borçları tahsil etmeye çalışmak üzere satın alır ve devir işlemi gerçekleşmiş olur.
Varlık yönetim şirketlerine devredilen borcun hemen öğrenilmesi mümkün olmayabilir ve bankanın da bu bildirimde bulunmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla faiz yükünden bir nebze de olsa kurtulmak için hangi varlık yönetim şirketine borçlu olunduğunun öğrenilmesi gerekir.
Varlık yönetim şirketleri bunun öğrenilebilmesi için bir sistem geliştirmiş ve varlikyonetim.org.tr internet sitesini kurmuştur. Varlık Yönetim Şirketleri Derneği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren bu kurumlar site üzerinden borç sorgulaması yapılmasına imkan vermektedir.
Alternatif olarak bankayla temas kurulabilir ya da e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.
Varlık Yönetim Şirketleri Ödenmeyen Borç Nedeniyle İcra Başlatır mı adlı yazımızı da buradan ulaşıp okuyabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…