Sponsorlu

Varlık Yönetim Şirketi Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır

Sponsorlu

Bankalara olan borçların ödenmemesi durumunda kara listeye alınan tüketicilerin ilgili kredi borcunu doğuran sözleşmeleri varlık yönetim şirketlerine satılır ve borç değerinden daha düşük bir miktara farklı bir şirketin alacağı haline gelir. Bankacılık sisteminin çökmesini önleyen ve yeni istihdam sahaları oluşturan varlık yönetim şirketleri tüketicilerin ödemedikleri borcun sözleşmesini bankalardan satın alan ve ilgili borcu tahsil etmeye çalışan şirketlerdir. Bu kapsamda varlık yönetim şirketi borç sorgulama işlemi nasıl yapılır, borç devredildiğinde neler yapılmalıdır ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Varlık Yönetim Şirketi Nedir ve Ne Yapar

Bankaların tahsil edemediği borçları ihaleyle satın alan ve bu borçları yapılandırma ya da taksitlendirme gibi imkanlarla tüketicilerden talep eden kurumlara varlık yönetim şirketi denilmektedir.

Varlık yönetim şirketleri bankaların tahsil edemediği borçlarla ilgili açtığı ihaleye katılır ve borç toplamı için borcun toplam değerinden çok daha düşük bir miktarda teklif verir. Bu teklif bankanın alacağını ispatlayan sözleşmelere istinaden verilen bir tekliftir ve teklifin başarıya ulaşması halinde ilgili sözleşme değerinin çok altında bir bedelle varlık yönetim şirketine devredilmiş olur.

Örneğin bankanın toplamda 1 milyon TL’lik alacağı olsun ve bu alacağını tüketicilerden tahsil edemediği için ihale açsın. Varlık yönetim şirketleri 1 milyon TL’lik toplam alacağı belgeleyen sözleşmelere ihale versin ve 100 bin TL’ye 1 milyon TL’lik borcu satın almış olsun. Banka bu durumda 1 milyon TL’lik alacağını 1 milyon TL ile değil de 900 bin TL zararla batık kredi olarak tasvir edecektir. Varlık yönetim şirketleri ise 100 bin TL’ye aldığı borç sözleşmelerinin 100 bin TL’nin üzerinde kalan her miktarı için kar elde edecektir. Bu nedenledir ki varlık yönetim şirketleriyle pazarlık yapılması tavsiye edilir.

Varlık Yönetim Şirketleri

Konuyla ilgili dolandırıcılık vakalarının artması nedeniyle BDDK tarafından yetkili tüm varlık yönetim şirketleriyle ilgili bir duyuru yayımlanmıştır, bu kapsamda tüketicilerle iletişime geçmeye yetkili kılınan varlık yönetim şirketleri şunlardır:

  • Birleşim Varlık Yönetim A.Ş. (0212 347 07 77)
  • Destek Varlık Yönetim A.Ş. (0212 988 16 10)
  • Efes Varlık Yönetim A.Ş. (0216 538 41 00)
  • Final Varlık Yönetim A.Ş. (0212 355 19 00)
  • Güven Varlık Yönetim A.Ş. (0212 381 73 00)
  • Hayat Varlık Yönetim A.Ş. (0850 480 70 70)
  • Hedef Varlık Yönetim A.Ş. (0212 805 08 18)
  • İstanbul Varlık Yönetim A.Ş. (0212 367 36 45)
  • Mega Varlık Yönetim A.Ş. (0216 318 74 74)
  • Sümer Varlık Yönetim A.Ş. (0212 217 69 00)
  • Vera Varlık Yönetim A.Ş. (0212 344 07 00)
  • Yunus Varlık Yönetim A.Ş. (0212 268 34 00)

Varlık Yönetim Şirketi Borç Sorgulama

Kredi ya da kredi kartı gibi borçların varlık yönetim şirketine devredilip devredilmediğini öğrenmek ve öyleyse hangi varlık yönetim şirketine devredildiğini görmek için Varlık Yönetim Şirketleri Derneği tarafından bir araç hayata geçirilmiştir. http://varlikyonetim.org.tr/ bağlantısı aracılığıyla erişilebilecek olan borç sorgulama sayfasından gerekli bilgilerle sorgulama yapabilirsiniz.

varlik yonetim sirketi borc sorgulama

Varlık Yönetim Şirketlerinin Haciz Yetkisi Var Mı?

Varlık yönetim şirketleri haciz yoluna başvurmadan ve ilgili sürecin maliyetlerine katlanmadan önce borcun tahsil edilebilmesi için neredeyse her türlü yola başvurur fakat tahsil etme konusunda bir sorun yaşamaları halinde borçları bankalara nazaran çok daha yakından takip ettiği için haciz yoluna başvurmakta en ufak bir tereddüt dahi duymazlar. Dolayısıyla varlık yönetim şirketlerinin haciz yetkisi olduğunu bilmek ve iş bu raddeye geldiğinde bankalardan çok daha hızlı aksiyon alıp mal haczi gerçekleştirebilecek olduklarının farkına varmak yararlı olabilir.

Varlık Yönetim Şirketlerine Devredilen Borçların Zamanaşımı konulu yazımızı ortalama 3 dk da okuyarak alternatif bilgilere de ulaşabilirsiniz.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021