Şirket devri oldukça dikkatli davranılması gereken hukuki bir işlemdir ve bazı şeylerin atlanmış olması hukuki yaptırımlara sebep olabileceği gibi şirketin tam olarak devredilmemesi anlamına gelebilir. Dolayısıyla devreden devralana karşı, devralan devredene karşı bazı yükümlülüklere sahiptir, bu kapsamda şirket devri için gerekli tüm işlem ve belgeler, anonim şirket devri nasıl yapılır, limited şirket devri nasıl yapılır, hisse senedi devri nasıl yapılır, pay nasıl devredilir ve türevi konulara değinip süreçle ilgili çeşitli ayrıntıları aktarmak yararlı olacaktır.
Limited şirketlerde sahipliği doğrulayan ve belgeleyen değerli kağıtlara hisse senedi denilmektedir. Hisse senetleri hamiline yazılabileceği gibi nama da yazılabilir, bu açıdan hamiline hisse senetleri ve nama yazılı hisse senetlerine değinerek başlamak yararlı olacaktır.
Hamiline hisse senetleri söz konusu senedin sahipliğini tek bir kişiye atfeden ve kimin hak sahibi olduğunu doğrudan belgeleyen kıymetli evraktır. Hamiline hisse senedi kişiye atfedilemez yani üzerinde isim yazamaz, söz konusu senet kimdeyse o kişi hisse sahibi sayılır. Hamiline yazılı hisse senedinin devredilecek olması halinde:
Senedin üzerinde ilgili kıymetli evrağın sahibinin kim olduğu yazıyorsa ve söz konusu kıymetli evrak bu isimdeki kişiye şirket üzerinde ortaklık imkanı veriyorsa bu hisse senedine nama yazılı hisse senedi denilir. Nama yazılı hisse senetlerinin üzerinde isim yazmaktadır. Nama yazılı hisse senedini farklı bir kişiye devretmek isteyenlerin senedi ciro etmesi gerekmektedir. Bu ciro işlemi tam ciro ya da beyaz ciro olarak yapılabilir.
Kanunen bir düzenlemeye tabii değilse her nama yazılı senet ciro edilmesi yöntemiyle farklı bir kişiye sınırlama olmaksızın devredilebilir. TTK md 490’da yapılan bir değişiklik sonrasında devir açıklığına geçilmiş, kanuni intikallerde ciro ve zlyetliğin devrine gerek olmadığı belirtilmiştir.
Pay devri yapılacaksa söz konusu pay devrinin geçerli olabilmesi adına yapılması gereken şey bunun pay defterine kaydedilmesidir. Kaydın geçerli olabilmesi için ortakların ağırlaştırılmış nisapla devre muvafakat etmesi şarttır. Ortakların en az ¾’ünün şirket hisselerinin ¾’üne sahip olması ve devri onaylaması gerekmektedir.
Limited şirketlerde hisse devri gerçekleştirmek isteyen kişilerin takip etmesi gereken adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Hisse devir ve temlik sözleşmesi düzenlendikten sonra buna ilişkin karar alırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu noktaları şu şekilde özetlemek mümkündür:
Limited şirket devri için notere gidecek kişilerin ibraz etmesi gereken belgeler şunlardır:
Anonim şirketlerde hisse devri yapılabilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nün genelgesine uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Anonim şirket devrinde hamiline ya da nama yazılı hisse senetleri devredilmiyorsa:
Hisse devrinin ticaret sicil müdürlüğüne beyan edilmemesi halinde devrin hukuki geçerliliği olmaz, bu nedenle bildirimde bulunulması gerekir.
Şirket ortağı olmayan bir kişinin yönetim kuruluna atanması mümkündür. Bu yapıldıktan sonra hisse devrinin geçekleştiğini gösteren pay defteri kaydının herkes tarafından imzalanması yeterli olacaktır. Yine bu işlem sonrasında da ticaret sicil memurluğuna gidilerek beyanda bulunmak gerekir.
Hisse senedi ihracı gerçekleştiyse:
Devir edilen hisse senetlerinin şirket pay defterine kaydedilmesi gerekir, aksi takdirde bir geçerliliği olmayacaktır. Devralan kişi bunun pay defterine tasdik edilmesi halinde ortaklar sınıfına haiz olabilir. Limited şirketlerden farklı olarak anonim şirketlerde ortakların şirket vergi ve sigorta borçları nedeniyle herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Anonim ya da limited olması fark etmeksizin kişilerin şirket devri sırasında dikkat etmesi gereken bazı ayrıntılar vardır. Bu detayları şu şekilde özetlemek mümkündür.
Bunlara dikkat edilmemesi halinde şirket devri sonrasında devreden ya da devralan kişilerin ciddi hukuki sorunlarla yüzleşmesi ve hatta yaptırımlara maruz kalması mümkündür. Dolayısıyla şirket devri konusunda çok hassas davranılmalı, işlemlerin doğru yapıldığından emin olunmalıdır.
Anonim Şirket Kuruluşundaki Şartlar Masraflar Neler konulu yazımızı da okuyabilir ve bu alanda daha farklı bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…