Küresel trend rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji, hidroelektrik enerjisi vb. yenilenebilir enerji kaynaklarının daha sık ve aktif şekilde kullanılması gerektiği yönünde ilerliyor. Hali hazırda birçok ülke kömür, petrol vb. fosil yakıtların kullanımından vazgeçmek ve tamamıyla yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ihtiyacını karşılayabilmek için milyarlarla ifade edilebilen miktarlarda hibeler ve teşvikler veriyor.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için mükemmel bir konumda olduğunu bilmek gerekir. Bu kapsamda yatırımların yeni trend doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili olması ve bu alandaki teşviklerden yararlanılması hem insanlık için hem de ciddi getirisi olması kaynaklı oldukça mantıklı olacaktır.
Rüzgar iktisadi anlamda serbest mal olarak ifade edilir ve bu nedenle kullanımına karşılık herhangi bir bedel ödenmesi gerekmez. Buna uygun olarak devlet de lisanssız elektrik üretimi yapılabilmesi konusunda rüzgar güllerine izin vermiştir.
Rüzgar gülünden elde edilen enerjinin yalnızca kullanılması değil, aynı zamanda elektrik dağıtıcılarına satılması da devlet tarafından izin verilen bir ticari işlemdir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler 1 mW’a kadar serbestçe elektrik üretebilir, bu enerjinin satışını gerçekleştirebilir. Lisanssız elektrik satışını gerçekleştirebilmek için gerekli rüzgar gülünün kurulumu konusunda devletin verdiği destekler de vardır.
Rüzgar enerjisi desteklerinden yararlanabilmek için devletin destek vereceğini açıkladığı bölgelerden birisinde faaliyette bulunacak olunması gerekir. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen rüzgar santralı desteklerinin takip edilmesi ve mevcut dönemde desteklenen bölgelerin nereler olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir.
Ek olarak her yıl YEKDEM yani Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması tarafından da çeşitli destekler verilmektedir. Bu desteklerden yararlanabilmek için sağlanması gereken bazı şartlar ve yerine getirilmesi gereken prosedürler bulunur.
01/10/2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan YEKDEM Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi uyarınca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili girişimlerin desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda 2013 yılından bu yana her yıl bir sonraki yıl için verilecek destekleri kabul eden YEKDEM, 2018 yılında da destek vereceğini duyurmuştur.
YEKDEM desteklerinden yararlanmak isteyen girişimcilerin üretim lisansını almış ve şirket kurmuş olması gerekir. Üretim lisansına sahip tüzel kişiler rüzgar gülü desteklerinden yararlanabilmek için EPDK’ya başvuru iletebilir.
Verilecek desteğin miktarı işletmenin ölçeğine ve yapacağı yatırıma göre belirlenecektir. Dolayısıyla her yıl bir sonraki yıl için başvuru kabul eden YEKDEM desteklerinden yararlanacak işletmeler bu kapsamda ihtiyacı olan desteği bütçeden edinme olanağına her zaman için sahiptir.
Lisanssız üreticiler bilindiği gibi ürettiği elektriği dağıtıcı tedarik şirketine satma imkanına sahiptir, ancak YEKDEM’in destek şartlarında belirtilen lisanslı üreticilik konusu sıkça kafa karıştırmaktadır. Lisanssız üreticiler 10 yılı aşmamak kaydıyla üretilen elektriği satın alan tedarikçi şirket aracılığıyla YEKDEM imkanlarından faydalanma hakkına sahiptir. Bunun için elektriği satın alan tedarikçi şirket ile iletişime geçmek gerekir.
Sitemizden üzerinden Devlet Tarafından Verilen Hibe Krediler bölümümüzden daha fazla bilgi ve dökümana ulaşabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…