Vadeli alacakları ve ödenecekleri belgelemeye yarayan senet, geçerliliği olan bir belgedir ve ticari hayatın olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Kişiler gelecekte ödeyecekleri borcu vadesi geldiğinde ödemezse ya da vadesi yaklaştığı halde ödememişse senet protestosuyla karşılaşabilir. Bu açıdan protesto yiyen senet için ne yapmak gerekir, senet protestosunun zararları nelerdir ve türevi konulara değinmek yararlı olacaktır.
Senet protestosunun gerçekleşmesi için vadenin yaklaşması ya da geçmesi yeterlidir. Protesto edilen senet resmi bir bildirim niteliği taşımakta ve borçluyu bağlamaktadır. Bu kapsamda protestolu senetlerin ödenmemesi bazı hukuki yaptırımları da beraberinde getirir.
Senet vadesi geldiğinde ödenmemişse takip eden 2 iş günü içerisinde protesto edilir.
Eğer senet bankaya verilmemişse ve kişi ya da kurum tarafından doğrudan takip ediliyorsa bu durumda borcun ödenmesi gereken günü takip eden ilk iş günün içerisinde senet protestosunun gerçekleşmesi gerekmektedir.
Zamanlama bankalar açısından çok önemlidir. Çünkü iki iş günü içerisinde protesto yapılmamışsa alacaklanının borç ödemesininden feragat ettiği varsayılır ve bu durumda müracat hakkından farklı bir hak elde edilemez. Çek mağduriyetlerinin yaşanmasının en sık karşılaşılan nedeni zamanında protesto etmemekle ilgilidir.
Ödemesi unutulan ya da çeşitli sebeplerle ödenemeyen borç için atılması gereken ilk adım borç ödemesinin gerçekleştirilmesine yönelik olmalıdır.
Eğer senet protesto edildikten sonra, senet halen bankadayken borç ödemesi gerçekleştirilirse bankanın Merkez Bankası’na yaptığı senet protestosu bildirimi geri çekilir. Bu sayede kişi çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmadan borç külfetinden kurtulur.
Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta senet halen bankadayken borç ödemesi yapmaktır. Senedin protesto edilmesi ve alacaklıya iletilmesi ya da bankadan çıkması durumunda borç ödemesi gerçekleştirildikten sonra bir de protesto kaldırma işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.
Senet protestosunun kaldırılabilmesi için dilekçe yazılması gerekmektedir. Borç ödemesi yapıldıktan sonra alacaklı tarafından yazılan dilekçenin bankaya teslim edilmesi sonrasında protesto kaldırılabilir. Dilekçe şu şekilde olmalıdır.
X Bankası Y Şubesi’ne – TARİH
Bankanız şubesine tahsil edilmek üzere verdiğim AAA-BBB numaralı senede istinaden yapılması gereken ödeme tarafıma ulaşmış ve tahsilat gerçekleşmiştir. İlgili senedin alacaklı talebi üzerine protesto kaldırım işlemine konu olması için yardımcı olmanızı rica ederim.
Saygılarımla. – AD SOYAD (imza)
Senet protesto edildikten sonra borç ödemesinin gerçekleşmesi halinde ilk adım kişinin protestolu senedi olduğuyla ilgili bildirimde bulunulmasıdır. Bu kapsamda kişinin yaptığı kredi, kredi kartı, çek, çek verim, çek alım vb. işlemlerin tümünde protestlu çek sahibi olduğu ilan edilecektir.
Protestolu senet sahibi olunduğuyla ilgili bildirimde bulunulması sonrasında çeşitli endekslerde düşüş yaşanacaktır. Borç halen ödenmemişse alacaklı hakkını hukuki yollarla arayabilir. Alacaklının hakkını aradığı dönemde protestolu senet sahibi olan kişi bankacılık sisteminin ürün ve hizmetlerinden 5 yıl süreyle yasaklanır, kara listeye alınır.
Ödenmeyen Senet Nasıl İcraya Konulur konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/odenmeyen-senet-nasil-icraya-konulur-tum-sureci-anlattik okuyarak alternatif bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…
Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…
Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…
Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…
Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…
Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…