Sponsorlu
Kategori: Ticaret

Konkordato İlan Eden Şirketin Borçları Ne Olur

Sponsorlu

Geçtiğimiz dönemlerde hakkında en çok konuşulmaya başlanan konulardan birisi haline gelen konkordato günümüzde şirketlere ve vatandaşlara tanınan bir iflas erteleme hakkına benzetilebilir. Yatırımlar başta olmak üzere reel sektörün faaliyetine sorunsuzca devam edebilmesi adına oldukça önemli bir yere sahip olan konkordato, içerisinden geçtiğimiz dönemde birçok firmanın son çaresi olarak görülüyor. Bu kapsamda giderek daha fazla gündeme gelmesi itibariyle konkordato nedir, konkordato ilan eden şirketlerin borcu ne olur ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Konkordato Nedir?

En basit haliyle maddi durumu iyiyken borçlanan, ancak çeşitli nedenlerle maddi durumu kötüleşip vadesi gelen ödemelerini yapamayan şirketlerin alacaklılardan indirim talep etmesi sürecine konkordato denilmektedir. Bu indirim doğrudan yüzdesel bazda alacağın bir miktarından vazgeçilmesi olduğu gibi, vadenin uzatılması şeklinde de olabilir.

Konkordato Nasıl İşler

Konkordato ilan etmek isteyen, vadesi gelen borçlarını ödeyemeyeceği kesinleşen kişi ya da kurumlar buna karar kıldıktan sonra mahkemeye başvurur. Mahkemeye yapılan başvuru sonrasında kişi ya da kurumun konkordato ilan edilmesi halinde borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği, ödeyememesi halinde elindeki mal varlığının ne değerde olduğu gibi hesaplamaların yapılması için bilirkişi ataması gerçekleştirilir.

Bilirkişi yaptığı inceleme sonrasında rapor hazırlar ve mahkemeye sunar, mahkeme kişinin ya da kurumun konkordato talebini olumsuz veya olumlu yanıtlar. Olumlu yanıt alan kişi ya da kurumlar için konkordato komiseri ataması gerçekleştirilir, bu atama sonrasında alacaklılar kuruluyla konkordato komiseri eşliğinde toplantı düzenlenir ve yeni süreçle ilgili bilgilendirme yapılır. Konkordato komiseri bu süreçte kişi ya da kurumların amacına uygun hareket edip etmediğini denetler ve düzenli aralıklarla rapor hazırlar.

Konkordato ile İflas Ertelemenin Farkı Ne?

Bilindiği gibi geçtiğimiz dönemlerde iflas erteleme adı altında da konkordatoya benzer bir sürece başvurma imkanı bulunuyordu. İflas erteleme talebinin kötüye kullanılmaya başlaması sonrasında iflas erteleme yerine konkordato getirildi.

İflas erteleme talebinde bulunan firmadan alacaklı olan kişiler bu süreçte borçlarını alamıyordu, ancak konkordato tamamen alacaklıların borçlarını alabilmesi üzerine kurulu bir düzen.

Konkordato İlan Eden Firmanın Borçları Ne Oluyor?

Bir önceki alt başlığın altında da değinildiği gibi konkordato tamamen alacaklıların borçlarını tahsil edebilmesi üzerine kurulu bir düzen. Bu kapsamda iflas ertelemeden farklı olarak konkordato ilan eden firmaların borçlarını düzenli olarak ödemesi gerekiyor, ancak makhemeye sunulacak konkordato başvuru dilekçesinin içeriğine uygun olarak vade uzatımı ya da borçta indirim talebinde bulunulabiliyor. Bu kapsamda firmanın borçlarının vadesi uzuyor ya da bir miktar indirim yapılıyor. Firma bu süreçte borçlarını ödeyemezse daha önceden bilirkişi tarafından yapılan incelemede tescil edilen değerdeki malların satışı gerçekleştiriliyor ve alacaklıların borçları ödeniyor.

Konkordato İlan Eden Firmalar

Son dönemlerde dev şirketler başta olmak üzere çeşitli firmaların konkordato ilan ettiği gündeme gelmişti. Bu kapsamda kronolojik olarak konkordato ilan eden büyük firmaları tek bir yerde toplamak iyi olabilir:

  • BETA Giyim,
  • Yeşil Kundura,
  • HOTİÇ,
  • MAKRO Market,
  • Keskinoğlu Tavukçuluk,
  • REMOİL,
  • Dizayn Boru,
  • Gilan,
  • Nalpas Gıda,
  • Euronet Car Rental.

Hakkında en çok konuşulan bu firmaların konkordato başvuruları onaylandı, ancak halihazırda Yörsan gibi çeşitli firmalar da konkordato başvurusunda bulundu ve inceleme için bekliyor. Bu açıdan bekleyen dava dosyaları incelendiğinde önümüzdeki günlerde daha birçok büyük firmanın konkordato ilan ettiği haberleri gündeme gelebilir.

konkordato ilan edilince borclar

Konkordato ilan edilmesinin en önemli sebebi yüksek miktarlarda kredi çeken firmaların bu sayede ayakta durmaya başlaması ve artan kredi faiz oranları karşısında faaliyetine devam edebilmek için katlanması gereken maliyetin ciddi şekilde artması. Bu açıdan yüksek faizle mücadele etmeye başlayan firmalar bankaların haciz talebiyle karşı karşıya. Paylaşılan istatistiklere göre geçtiğimiz Mart ayından bu yana 500’den fazla firma konkordato başvurusu yaptı.

Şirketteki Hisse Bir Başkasına Nasıl Devredilir konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz
Etiketler: icrakonkordato

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021