Sponsorlu

İş Yeri Kurarken Devletten Ne Gibi Destekler Alınabilir Tam Liste

Sponsorlu

İş kurmak, istihdam sahası yaratmak ve ekonomiye katkıda bulunmak isteyen kişilerin girişeceği bu süreçte devlet desteklerinden yararlanması mümkündür. Hatta sadece iş dünyasında faaliyet gösteren vatandaşlara ülke ekonomisine yaptığı katkıyı artırmak için çeşitli konularda finansman sağlaması adına KOSGEB dahi kurulmuştur. KOSGEB’in en temel görevi küçük ve orta ölçekli işletmelerin ölçeğini büyütebilmek, daha fazla kişiyle daha fazla ihracat yapmak isteyen kişilere destek sağlamaktır. Bu kapsamda atılacak ilk adım iş yeri kurmaktır ve dolayısıyla devlet desteği ile işyeri kurmak için nasıl yol izlenmelidir kısaca değinilmesi faydalı olacaktır.

KOSGEB Yeni Girişimci Desteği

İlk defa iş yeri kuracak kişilerin bu süreçte yararlanması gereken devlet desteği KOSGEB tarafından tahsis edilen yeni girişimcilik destek programıdır. Program kapsamında ilk aşamada yapılacak 50 bin TL’ye kadarki kuruluş masraflarına ek olarak 150 bin TL kadar faizsiz kredi desteği sağlanır ve sadece iş yerinin kuruluşu süreci için değil üretim ve hizmet için gerekli maliyetlerin karşılanması adına da destek verilmiş olur. Bu kapsamda girişimcilerin takip etmesi gereken bir prosedürler bütünü vardır.

1. Adım – Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Destek programlarından yararlanmaya karar veren girişimcinin ilk işi uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak ve destek programından yararlanmak için gerekli olan girişimci sertifikasını edinmektir. Toplamda 32 saat süren uygulamalı girişimcilik eğitimi süresince iş planının nasıl hazırlanacağı, stratejinin nasıl geliştirileceği ve pazarlama gibi konularda oldukça değerli eğitim/eğitmenlere yer verilmiştir. Bu kapsamda en yakın zamanda düzenlenecek uygulamalı girişimcilik eğitimini öğrenmek için KOSGEB’in web sitesine giriş yaptıktan sonra Duyurular > Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adımlarının takip edilmesi ve düzenlenecek ilk eğitime ücretsiz katılım sağlanması gerekir.

2. Adım – İşletmenin Kurulması

KOSGEB, işletmenin kuruluş işlemleri sonrasında İŞGEM’e kayıt yapılmasına imkan sağlamaktadır fakat öncesinde işletme kuruluş prosedürlerinin yerine getirilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda şahıs şirketi, limited şirket ya da anonim şirket kurulabilir. Hangi türde işletme kurulacaksa prosedürleri yerine getirilir ve işletmenin tüm belgeleri (noter tasdikleri, vergi levhası, oda kayıt belgesi, ticaret sicil gazetesi vb.) temin edilir.

3. Adım – E-Kobi Kaydı

İşletmenin kuruluşu sonrasında yapılacak ilk iş e-Kobi beyannamesini doldurmak ve KOSGEB veri tabanına kayıt olmaktır. Bu kapsamda KOSGEB’in web sitesine giriş yaptıktan sonra E-Kobi alanına girilmeli ve buradan Kobi Beyannamesi ve Bilgi Dökümanı formu doldurulup yazıcı aracılığıyla çıkartılmalıdır. Alınan bu belgeye ek olarak imza beyannamesi, ticaret sicil gazetesi kaydı ve güncel faaliyet belgesiyle birlikte KOSGEB Müdürlüğü’ne gidilir ve belgeler elden teslim edilir.

4.Adım – Beyanname Kontrolü

Müdürlük, girişimcinin beyan ettiği bilgi ve belgeleri kontrol edip değerlendirmeye alır. Değerlendirme sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması halinde girişimci için KOSGEB sisteminin açılış kaydı yapılır. Sistemin açılması sonrasında girişimcinin tüm desteklere başvurması mümkün hale gelir.

5.Adım – İş Planı Projesinin Hazırlanması

KOSGEB sisteminin açık hale gelmesi sonrasında yapılması gereken ilk şey iş planı projesi hazırlamaktır. KOSGEB E-Kobi alanında bulunan iş planı projesi bağlantısına tıklanmalı ve gerekli bilgiler doldurulmalıdır. İş planı hazırlandıktan sonra çıktısı alınmalı kaşe ve imza sonrasında KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim edilmelidir.

6.Adım – Proje Değerlendirmesi

İş planı projesi değerlendirmeye alınır ve destek verilip verilmeyeceği kararlaştırılır. Olumlu yanıt verilmesi halinde bir sonraki adıma geçilir, olumsuz yanıt verilmesi halinde sebebi belirtilerek düzeltme talep edilir. Girişimcilerin en fazla 3 kez reddedilme hakkı vardır.

7.Adım – Sunum

İş planı projesinin olumlu yanıtlanması sonrasında tekrar üstünden  geçmek için girişimci KOSGEB Müdürlüğü’ne davet edilir ve heyetin bazı sorularının yanıtlanması beklenir. Sunum yapıldıktan sonra ekip ve kişinin konuyla ilgili yetkinliklerinin neler olduğuna da yer verilmesi istenir.

8.Adım – Ne Kadar Destek Verileceği Belgelenir

Sunum sonrasında heyet iş planında belirtilen hangi harcamaların KOSGEB tarafından finanse edileceğini belirler ve bunu yazıya döker. Bu yazı, yapılacak hangi harcamaların hangi limitlerle KOSGEB tarafından karşılanacağını belgelemesi kaynaklı oldukça önemlidir.

9.Adım – Taahhütname

Hangi harcamaların finanse edileceği belirlendikten sonra girişimcinin KOSGEB web sitesine giriş yapması ve Yeni Girişimci Desteği Taahhütnamesi formunu doldurarak KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim etmesi gerekir.

is yeri kurarken devlet destegi

10.Adım – Ödeme Talebi

Taahhütnamenin teslim edilmesi sonrasında bir sonraki destek sürecinde ödeme talep edildiğinin bildirilmesi adına E-Kobi sistemi üzerinden Yeni Girişimci Desteği Destek Ödeme Talep Formu doldurulur ve çıktısı alınarak KOSGEB Müdürlüğü’ne teslim edilir.

Sonuç

Toplamda 10 adımdan oluşan bu sürecin sonunda kuruluş aşamasında yapılacak 50 bin TL’lik hibeye ek olarak 100 bin TL kadar faizsiz kredi kullanılabilecektir. KOSGEB, ne kadar destek verileceği konusunda iş planı projesi, girişimcinin statüsü (gazi yakını, engelli, terör mağduru, kadın girişimci vb.) uyarınca karar verir.

KOSGEB ten Hibe Desteği Almış Örnek Sektörler konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/hibe-destegi-kosgeb-ten-onay-alan-ornek-sektorler/ inceleyebilir ve destekler üzerine ek bilgiler edinebilirsiniz.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz
Etiketler: iş kurmateşvik

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021