Sponsorlu
Kategori: Dijital Para

Dijital Kripto Para Nedir Anlamak Diyenlere 5 Soru Cevap

Sponsorlu

Dünya düzeninde artık her şey bir dijitalleşme yoluna gidiyor. Bankalar, devlet kurumları, hizmet sektörü, vs. Derken artık son olarak para da dijitalleşme yolunda hızla ilerliyor. Son bir kaç yılda hayatımıza yep yeni bir çok terim girdi. Dijital para kelimesi daha doğrusu kendi dünyasındaki tabiri ile kripto para kelimesi de bunlardan bir tanesi. Belki iki kelime ancak çok büyük bir dünyayı ifade ettiğini de size hemen yeri gelmişken söyleyelim. Dünyada para ve teknoloji üzerine yakın zamanda çok fazla değişikliğe şahit olacağız gibi duruyor. Gerek sürekli değerlenmesi ve gerekse de yeni bir meta olması nedeniyle kısa zamanda dikkatleri üzerine toplayan dijital para yani kripto para dünyası, henüz yeteri kadar kavranabilmiş durumda değil. Bizler de bugünkü yazımızda bu konuya eğilerek; dijital para kripto para nedir anlamak isteyenler için 5 önemli soru ve cevap şeklinde bir mülakat yapmaya çalışacağız.

dijital para için 5 soru 5 cevap

1-Bitcoin ve Blockchain Nedir

Konu dijital para olunca insanların bu konuda en çok kulaklarının aşina olduğu ikinci kelime ise Bitcoin oluyor. Bitcoin, dijital para dünyasının ana merkezi olarak kabul gören ve Ağustos 2017 itibariyle değeri 2750 Amerikan doları civarında olan bir dijital para birimi. Bitcoinin dışında da bir çok dijital para birimi bulunuyor. Ancak bitcoinin dışında para birimleri Alt Coins olarak adlandırılıyor. Blockchain dediğimiz kavram ise; tamamen yeni bir teknoloji olup, blok zincirleri üzerinden veri gönderimine imkan sağlayan bir sistemdir. Blockchain adını şu an pek duymuyoruz ancak; ilerleyen yıllarda özellikle bankacılık sektörünün, iletişim sektörünün bu sistemi çok sık kullanacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda dünya genelinde birbirine bitcoin göndermek isteyen kişiler de block chain dediğimiz teknolojiyi kullanıyor. Üstelik para kısa sürede karşı tarafa ulaşırken, bunun yanı sıra masraflar da oldukça cüzi miktarlarda oluyor. Şimdi bu sorumuzun cevabını tek bir cümle ile özetleyecek olursak; Bitcoin, yeni ve ana dijital para birimi, block chain ise yeni ve kullanıcılar arasında veri transferine imkan sağlayan bir teknoloji diyebiliriz.

2- Borsalarda Kullanılan Dijital Paralar Hangileri

Bu sorunun cevabı için; çok fazla sayıda dijital para birimi olduğunu, bunların hepsini saymanın oldukça zor olduğunu söyleyerek başlayalım. Ancak bunun yerine en çok bilinen ve kendilerince gelecek vaat ettiği düşünülen, kullanıcılar tarafından tercih edilen dijital para birimlerini sizlere sayalım.

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Ethereum Classic
  • Monero
  • Litecoin
  • Digibyte
  • Bitcoin Cash (Yeni Çıktı)
  • Ripple
  • Stratis
  • Golem
  • Siacoin
  • Z Cash
  • Liskcoin
  • Stellar
  • Decred
  • Burst
  • Viacoin
  • Amp Synereo
  • TRON
  • NEO
  • BNB

Saydığımız bu kripto paraların dışında da bir çok kripto para birimi her geçen gün sisteme dahil olmaktadır.

3- Dijital Para Alım Satım İşlemleri Nasıl Yapılıyor

Ülke olarak bu konuda maalesef geride geliyoruz diyebiliriz. Hâli hazırda Türkiye ‘de dijital para alım satım işi yapan 3 borsa bulunuyor. Bunlar Paribu, Koinim.com ve BTC Turk. Bu borsalarda Bitcoin ve Litecoin alım satımı yapılabiliyor. Dünya genelinde yer alan diğer büyük borsalarda ise; saydığımız dijital para birimlerinin yani alt coinlerin yanı sıra daha bir çok alt coinin de alış verişi yapılabiliyor. Türkiye ‘de maalesef bu konu sınırlı. Az önce de söylediğimiz üzere Litecoin ve Bitcoin alım satımı yapılabiliyor. Bunu yapabilmeniz için de öncelikle saymış olduğumuz Paribu, BTC Turk ve Koinim.com ‘dan herhangi birisine üye olmanız, üyelik onayı sonrası da buraya kendinize ait banka hesabınızdan ya da alternatif yöntemlerle TL göndermeniz gerekiyor. TL gönderdikten sonra kısa süre içerisinde bu paranız hesabınıza yansıtılacak ve böylelikle Bitcoin ya da Litecoin (tüm borsalarda değil) alıp satabileceksiniz.

4-Türkiye ‘deki Borsalarda Alt Coin Alım Satımı Yapılmıyor Bunu Nasıl Alıp Satabilirim

Bunu yapabilmeniz için öncelikle 3. Soruda cevaplandırdığımız husus olan bitcoin alma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Daha sonrasında ise; dünya genelinde ünlü ve büyük borsalardan (her ne kadar büyük olursa olsun, ortadan kaybolabilme ihtimallerini göz önüne almalı, kendi inisiyatifiniz ile buraya para gönderip göndermemeyi tercih etmelisiniz, bilgiler yatırım tavsiyesi değil sadece bilgilendirme amaçlıdır) olan Poloniex, Bittrex, Bitfinex, Kraken, Yobit, vs. Gibi borsalara bu bitcoininizi transfer edecek, sonrasında da aynı şekilde alt coin alım satımı yapabilmeye başlayacaksınız.

5-Dijital Para Ne Kadar Kazandırıyor ve Dijital Paradan Nasıl Para Kazanılır

Aslına bakıldığında; getirdiği teknolojik yeniliklerden çok herkesin ilgilendiği tek bir nokta var ki o da dijital para dünyasından nasıl para kazanılacağı. Böyle düşünenler de aslında haklı değil demek büyük haksızlık olacak. Çünkü bundan yaklaşık 2 yıl önce 1 dolar civarlarında seyreden Ethereum adlı alt coin yakın zaman önce 400 dolara çıktı. 2 yılda hangi yatırımı yaparsanız yapın; 400 katı vermesi çok mümkün değildir. İşte bunun mümkün olduğu dünyanını adı ise dijital para yani kripto para dünyasıdır. Ancak burada bir uyarıda bulunalım ve Ethereum ‘un 400 doları gördükten sonra 138 dolar seviyelerine kadar gerilediğini, bunun da çoğu kişiye mağdur ettiğinin de altını çizelim. Burası gerçekten herhangi bir kontrolü olmayan, her türlü manipülasyona açık bir yer ve bu yerde çok dikkatli bir şekilde yürümek gerekiyor.

Siz değerli okuyucularımızla dijital para dünyası ile ilgili tüm bildiklerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Daha detay için ilgili bölümü Dijital Para kategorimizi buradan ziyaret edebilirsiniz. Ancak son kez sitemizde gerek dijital para  ya da farklı konularda ele alınan yazıların tamamen bilgilendirme amaçlı olduğunu ve herhangi bir yatırım tavsiyesi içermediğini de sizlere yeri gelmişken bir kez daha hatırlatalım.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz
    Sponsorlu

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021