Sponsorlu

Çek Kırdırma İşlemi Nasıl Yapılır (Detaylı ve Kolay Anlatım)

Sponsorlu

Çek, her ne kadar olabildiğince uzak durulmaya çalışılan bir değişim aracı olsa da ticaretin vazgeçilmezlerinden birisidir ve henüz daha iyi bir alternatifi bulunabilmiş değildir. Çeklerin bu denli ticari hayatın içerisinde olması ve kendince bazı uygulamalarının bulunması kendi içerisinde bir pazarın oluşmasına da neden olmuştur. Tahmin edilebileceği gibi çek cirolama veya çek kırdırma gibi bu işlemlerin oluşturduğu pazar bankaların ya da bankaların kontrolündeki faktoring firmalarının egemenliğindedir.

Çek, karşılıklı güven ilişkisine dayalı bir değişim aracıdır. Söz konusu çeki veren kişi de alan kişi de karşılıklı olarak birbirine güven duymalıdır. Aksi taktirde yaşanacak bazı aksaklıklar çok ciddi problemlerin ortaya çıkmasına, ödemelerin yapılamamasına, çekin karşılıksız çıkmasına ya da kara listeye düşülmesine neden olabilmektedir.

Çek kırdırma işleminden önce en sık karıştırılan çek cirolama işlemine kısaca değindikten sonra kırdırma işleminin farkları, nitelikleri ve hakkında bilinmesi gerekenlere değinilecektir.

Çek Cirolama Nedir?

Çek cirolama henüz mahsup edilmemiş çekin bir ödemeye konu olabilmesi amacıyla 3’üncü kişiye teslim edilmesidir. Yani A şirketinden aldığınız çeki B şirketine yapmanız gereken ödemeye karşılık olarak vermeniz durumunda buna çek cirolama denilmektedir.

Bir nevi çek kırdırma mantığıyla örtüşmektedir zira kırdırarak elde edilecek nakit para da çoğu zaman ödemelerde kullanılmaktadır. Çek ciro etmek komisyon ödenmemesi başta olmak üzere çeşitli prosedürlerle de uğraşılmaması açısından çek kırdırmaya nazaran daha basit ve etkili bir çözümdür. Bu nedenle eğer mümkünse ve ödemeler için nakit para ihtiyacı varsa çekin kırdırılmasından önce ciro edilmesi üzerine düşünülmelidir.

Çek Kırdırma Nedir?

Çekin vadesi olmaz, hukuken görüldüğünde mahsup edilmesi gerekir fakat ticari hayatta durum böyle değildir. Yukarıda çekin güven ilişkisine dayandığından söz edilmişti işte bu nokta çekin güven ilişkisine dayanmasının en önemli nedenidir çünkü çekin verildiği kişi beklenen zamandan önce çeki mahsup ederse hesapta bir dengesizlik ortaya çıkacak ve diğer kişilere yapılması gereken ödemeler aksayacaktır.

Kanunen böyle bir hakkı olsa da ticari itibarının zarar görmemesini isteyen kişiler çeki kırdırma yöntemini tercih etmektedir. Çekin kırdırılması için bankaya ya da faktoring şirketine başvurulması halinde çek bedeli kurumun öz varlığı tarafından karşılanır ve vadesi gelince de çeki düzenleyen kişiden ödeme tahsis edilir. Yani çek aslında vadesinden önce mahsup edilmiş olmaz, değerinin daha altında bir fiyata hamilinden satın alınmış olur. Aradaki fark ise faktoring şirketi ya da bankanın karıdır.

Çek kırdırma işlemi ticari itibarının zarar görmemesini isteyen kişiler tarafından tercih edilmelidir. Aksi taktirde gelecekte yapılacak işlerde çek konusunda sürekli olarak sıkıntılar yaşanacak ve ticari faaliyette bulunulamayacak bir raddeye erişilecektir.

Çekin hangi komisyon oranlarıyla kırdırılacağı ise tamamen çeki düzenleyen kişinin kredi notu, çekin ne kadar süre sonra mahsup edileceği, çekin değerinin ne olduğuna bağlı olarak değişecektir. Söz konusu veriler sonucu çekin yüksek risk içerdiği ortaya çıkarsa komisyon oranı artacak, çekin az riskli olduğunun tespit edilmesi halinde ise komisyon oranı düşecektir.

Bu nedenle sabit bir komisyon oranı paylaşmak imkansızdır, ancak piyasanın % 10 ile % 30 arasında komisyon oranlarıyla çevrildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

cek kirdirma islemi nasil yapilir detayli ve kolay anlatim

Çek Nasıl Kırdırılır?

Hamiline düzenlenen çek faktoring şirketi ya da bankaya götürülür. Söz konusu çeki düzenleyen kişi ya da kurumun finansal durumu sorgulanır. Miktar, vade ve kredi notu gibi veriler ışığında ne kadar riskli bir alım yapılacağına karar veren banka ya da faktoring şirketi komisyon teklifi yapar. Söz konusu teklifin hamil tarafından kabul edilmesi halinde çekin banka ya da faktoring şirketine ciro edilmesi gerekir. Çekin ciro edilmesi sonrasında nakit bedel komisyon oranı düşüldükten sonra kişiye ödenir ve yeni hamil banka ya da faktoring şirketi olur.

Çek kırdırmak isteyen kişilerin olabildiğince fazla banka ya da faktoring şirketinden teklif alması mantıklı olacaktır.

Sitemiz üzerinden daha önce sizler için ele aldığımız ve bir çek kırdırma işlemi yapmadan önce muhakkak bilmeniz gereken Çek Kırdırmada Ne Kadar Komisyon Ödenir Hesaplama konulu bölüme de buradan https://onlinekrediler.net/cek-kirdirmada-ne-kadar-komisyon-odenir-hesaplama ulaşabilir, yazımızı da ortalama 3 dk da okuyarak, çek kırdırma aşamasında faktoring firmaları tarafından ne gibi ve ne kadar komisyonlar alındığını öğrenebilirsiniz.

Sponsorlu
Paylaş
Yazar:
Hikmet Ilgaz

Son Yazılar

The Graph Coin Yorum

Sanal para alım ve satımının yaygınlaşması ile birlikte farklı alt coinler ortaya çıkmaya başladı. The…

Temmuz 9, 2021

Vakıfbank Faizsiz Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Vakıfbank, faizsiz kredi imkânı ile pandemi yüzünden geçim sıkıntısı yaşayan birçok kişiye destek sunuyor. Online…

Temmuz 8, 2021

Vergi Borcu Yoktur Yazısı Alma

Bireylerin ya da tüzel kişilerin belli miktarlar kapsamında, kamu hizmetleri için kanuni bir şekilde ödedikleri…

Temmuz 7, 2021

Yeni Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisinin temel özelliği, kefil şartının bulunmamasıdır. Dolayısıyla birçok yeni taşıt sahibi krediye seçeneğine yönelmektedir.…

Temmuz 6, 2021

Loopring Coin Yorum

Loopring coin yorum, son zamanlarda en çok merak edilen popüler konular arasında yerini aldı. Öyle…

Temmuz 5, 2021

Waves Coin Nedir? Nasıl Alınır?

Dijital paranın global borsanın nabzı haline gelmesiyle birlikte, her gün yeni bir coin yüzüne çıkıyor.…

Temmuz 4, 2021