fbpx
Çiftçi Kredileri

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) Nasıl Kayıt Olunur Evraklar Koşullar

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli bakanlık ve devlet kademelerinin verdiği çiftçi kredileri, destek ve teşvik imkanlarından yararlanabilmek için büyük önem arz etmektedir. ÇKS üyesi olunmaması halinde birçok hayvancılık ve tarım desteğinden yararlanmak imkansızdır, ancak buna karşın sisteme kayıt olmak da bir o kadar kolaydır. Dolayısıyla Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) nasıl kayıt olunur, evraklar ve koşullar nelerdir kısaca değinmek yararlı olacaktır.

ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olabilmek için mutlaka tarım ya da hayvancılıkla uğraşıyor olmak gerekir. İlk defa kayıt olunacaksa ÇKS bilgilerinin güncellenmesi sürecinde talep edilen belgelerin aynısının ibraz edilmesi gerekmektedir. Kayıt ve güncelleme işlemleri için başvuru yapılacak merciler İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odası’dır.

Her yıl bir üretim yılı olarak kabul edilmekte ve ÇKS kaydı için bir sonraki yıla istinaden bulunulan yılın son gününe kadar süre tanınmaktadır. Örneğin 2018 yılında desteklerden yararlanmak için ÇKS kaydı yaptırmak isteyen bir çiftçi için son kayıt tarihi 31 Aralık 2017’ydi, ancak 2019 yılı için desteklerden yararlanmak isteyen bir çiftçi için son kayıt tarihi 31 Aralık 2018. Gerekli görülmesi halinde bakanlar kurulu kararı sonrasında bu tarihlerde bazı esnekliklerin sağlanması da muhtemeldir.

ÇKS kaydı için bir sonraki yıla istinaden kayıt olunmasının sebebi ise bütçenin buna göre belirleniyor olmasıdır. Devlet her yıl bir sonraki yıl yapacağı destek ve teşvik ödemelerinin ne kadar olacağını hesaplamak adına ÇKS üyesi çiftçi sayısına ve bu çiftçilerin taleplerine bakmaktadır. Dolayısıyla bulunulan yılda ÇKS kaydı yaptırmak ve yine aynı yıl içerisinde bütçeden pay almak bakanlar kurulu kararı olmadığı sürece olası değildir.

ÇKS Kaydı için Gerekli Evraklar

  • ÇKS kayıt formu örneği,
  • Muvafakatname 1,
  • Muvafakatname 2,
  • B formu,
  • Kira Kontratı ya da tapu fotokopisi,
  • Boş C formu,
  • Nüfus cüzdanı,
  • Çiftçi belgesi,
  • Kurum olarak kayıt olunacaksa ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve faaliyet belgesi.

ÇKS kaydı yaptırmak ya da kaydını güncellemek isteyen kişilerin bu belgelerle birlikte en yakın İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir.

Belgelerle ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli detay belgelerin orjinal olması ya da aslıyla birebir olduğunun noter aracılığıyla tescillenmesi gerekliliğidir. Tapu sahipleri, tapu fotokopisini alarak Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gitmeli ve aslına uygundur kaşesi basmalıdır.

Boş C formu için ise mutlaka muhtar ya da aza imzası almak gerekmektedir.

ÇKS Belgesi Sorgulama

Çifrtçi Kayıt Sistemi Belgesi tarım ya da hayvancılık gibi konularda faaliyet gösteren kişiler için büyük öneme sahiptir. Dolayısıyla belgenin sık sık sorgulanması ve mümkün olduğu ilk fırsatta temin edilmesi gerekir. ÇKS kaydını sorgulamak isteyen çiftçilerin yapması gereken tek şey e-Devlet sisteminden yararlanmaktır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen ÇKS sorgulama hizmeti sayesinde belge sorgulaması yapılabilmekte ve gerekmesi halinde yine aynı ekrandaki yazdır butonu aracılığıyla çıktısı alınabilmektedir.

cks ye nasıl kayıt olunur evraklar
cks kayit

ÇKS Kayıt Güncelleme

ÇKS kaydını güncellemek isteyen çiftçilerin de yine ilk defa kayıt yaptıracaklar gibi bir yıl önceden tüm işlemleri tamamlamış olması gerekmektedir. Bu süreçte kişilere gerekecek evraklar şunlardır:

  • ÇKS başvuru dilekçesi,
  • ÇKS kayıt formu,
  • ÇKS örneği,
  • Yapıldıysa hisseli arazide meydana gelen değişiklikleri gösteren belge ve tapu fotokopileri.

Bu belgelerle birlikte en yakın İlçe Tarım Müdürlüğü ya da Ziraat Odası’na giderek ÇKS kaydının güncellenmesi talep edilebilir.

Ziraat Bankası Faizsiz Çiftçi Kredisi Başvurusu ile ilgili yazımızı da bu bölümden okuyabilir ve güncel destekler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu