fbpx
Finans Sözlüğü

Noter Onaylı Senet Nasıl Düzenlenir (Tüm Püf Noktalar)

Noter, alacaklı ve borçluyu korumak adına senet düzenleme ya da senet onaylama gibi işlemleri yerine getirebilmektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta düzenleme ve onaylama işlemlerinin iki farklı prosedür olduğu ve her bir prosedür için farklı şeyler gerektiğidir. Bu açıdan noter onaylı senet nasıl düzenlenir, borç ödemesinin gerçekleşmemesi durumunda neler yapılmalıdır ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Noterde Senet Düzenleme

Noterlik Kanunu uyarınca düzenlemeye senet tutanak şeklinde yapılır ve bu tutanağın üzerinde şu bilgilere yer verilmesi gerekir.

  • Tutanağı oluşturan noterin adı, soyadı ve noteliğe ilişkin bilgiler,
  • İşlemin yapıldığı yer,
  • İşlemin yapıldığı zaman,
  • Borçlunun, alacaklının ve ihtiyaç duyuluyorsa tercümanın kimlik bilgileri, adresleri ve vergi kimlik numaraları,
  • İlgilinin arzusuyla ilgili yazılı beyanı,
  • Borçlu, alacaklı ve farklı kişiler de işlemden etkileniyorsa bu kişilerin son olarak noterin imzası ve noterlik mührü.

Düzenlenen senetlerin aslı noterlikte saklanır, örneği ise ilgili kişiye teslim edilir.

Düzenlenen Senetin Hukuki Sonucu

Senetler sahte olduğu tescilleninceye kadar geçerliliğini korur. Sahteliğin şekil ya da içerik yönünden olması bir şeyi değiştirmemektedir, her iki halükarda da sahtelik belirlenmesi halinde senet geçerliliğini yitirir.

Düzenlenen Senet Borcunun Ödenmemesi

Borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının farklı prosedürler yardımıyla borcunu tahsil etmesi mümkündür. Eğer düzenleme biçiminde senet varsa ilamlı, onaylama biçiminde senet varsa ilamsız icra takibi yaparak alacakların tahsil edilmesi sağlanabilir.

İcra takibine başlayabilmek için yapılması gereken ilk şey senet için banka üzerinden protesto talebinde bulunulmasıdır. Protesto talebinde bulunulması sonrasında senedin halen ödenmemiş olması halinde icra dairesine giderek icra takibi talebinde bulunulabilir.

İcra Dairesi, talep üzerine borçluya ödeme emri gönderir. Bu tebligattan sonra 10 gün içerisinde borç ödemesinin gerçekleştirilmesi ya da 5 gün içerisinde ödeme emrine itiraz edilmesi gerekmektedir.

10 gün içerisinde borç ödemesi gerçekleşirse icra takibi kaldırılabilir. 10 gün içerisinde borç ödemesi yapılmazsa kişinin hacze kabil gayrimenkul ve taşıtları için tedbir uygulanabilir.

noter onaylı senet nasıl düzenlenir
noter onayli senet duzenleme

Borçlu, haciz işlemine maruz kalmamak için 10 gün içerisinde icra dairesine taksitlendirme talebinde bulunabilmektedir. Borç için taksitlendirme yapılması halinde faiz tahsilatı da gerçekleştirilebilir.

Siz değerli okurlarımız için daha önceden paylaşmış olduğumuz; Ödenmeyen Senet Borcu İçin İhtarname Nasıl Çekilir konulu yazımızı da buradan https://onlinekrediler.net/odenmeyen-senet-borcu-icin-ihtarname-nasil-cekilir okuyabilirsiniz.


Hikmet Ilgaz

Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunu, evli ve 1 çocuk babası, bankacılık ve finans alanında araştırmalar yapıyor, bu araştırma sonuçlarını buradaki blogunda paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu